Posts

Showing posts from 2010

Hariku seperti biasa...

Image
Melihat anak2 membesar depan mata dan mendidik dgn tangan sendiri memang 1 anugerah yg tidak ternilai..terasa besarnya pengorbanan seorang ibu...Seperti biasa hari2 ana masih bersama anak2 dan hasben...menjadi surirumah sepenuh masa. Rutin harian memasak, mengemas, jaga anak2...rasa lah macam mana mak jaga kami adik beradik 8 orang, cuma aku baru ada dua org anak...tu pun letihnya mcm 8 org anak...tp, zaman dulu bukan mcm zaman skrg...dulu, mak kata A...A lah kita ikut x byk soal..tp budak2 zaman skrg..kata A...dia jawab ABCDE...huhuhuh dan, kdg2 perkataan2 yg keluar dr mulut anak2 kecil tu....kita pun x sangka mcm org2 besaq ckp...keadaan sekeliling byk mempengaruhi minda dan kelakuan mereka...adoi apa ana tulis ni..Tp tu lah....dr hati..mmg rasa takut sgt dgn keadaan zaman sekarang...dlm berita..mcm2 kes pelik2..kdg2 naik takut! apa laa...nak jd dgn anak2 kita nnt...kalau iman x betul2 kuat abiss!!!...Sebagai ibubapa skrg, mmg tanggungjawab didik anak amat penting, zaman sekarang xl…

face emotion...

Image
*
*
*

*
*
*

Hari-hari

Adoi lama benar x update blog ana..nak kata sibuk sgt tu x jugak...cuma masa x berapa mengizinkan untuk mengadap lt dan jugak masa nak type tu amatlah terbatas. Mula ja ana nak mengadap lt, datanglah anak dara ana sorang ni nak menyibok sama...pastuh si kecik pun sama naik. Lagi pun last week, ana ada intebiu hari2...dr sebesaq2 kilang sampai la sekecik2 kompeni ana g intebiu....hai x dak masa!!hahahah....sampaikan x terupdate hari2 istimewa bulan nih..apa yg istimewanya ialah;
Hari Pekerja...ana ni pekerja gak..bibik fulltime keh..keh..keh
Hari Ibu...utk mak kandung,mak mertua,diri sendiri dan semua ibu2 di dunia...
Hari Guru...utk hubby, utk cekgu2 yg pernah ngajaq ana dulu..tima kaseh cekgu!!
Hari Jururawat...utk semua jururawat di klinik & hospital.
Hari Belia...ana masih dlm gologan belia lg tau..hahaha
Hari Lahir... dpt hadiah 2 buah novel (sibuk baca novel x sempat nak update blog)
Ada lg ke hari2 tertentu??....kalau ada tp x disebut di sini harap maaf..yg tu ja ana tau..

Paooww..

Har...har...har...(gelak org jahat), masa utk mengepaow suamiku yg telah menjadi "OKB" semlm...segala elaun tertonggak sudah masyuk!!...yeeahaaa.....
Si kakak pun sudah pandai minta dibeli baju baru, itu la ini la siap atoq lg nak beli kat mana, ajak nak p sana p situ...sori ye hubby, chek x ajaq pun soh dia cakap lagu tu semua noo..hahahah..agaknya dia byk tgk drama kot..hehehe

Sunat Dhuha

Firman Allah s.w.t :
Demi waktu Dhuha dan demi Malam apabila menjadi sepi. Tidaklah Tuhanmu meninggalkanmu dan tidaklah Dia membencimu. Dan Akhirat itu lebih baik daripada dunia ini. Dan pasti Tuhanmu akan memberi kepadamu kurniaan hingga kamu menjadi suka.
(Surah al-Dhuha : 1-5 )

Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu,
cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu,
kekuatannya kekuatanMu,
ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit
maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh perdekatannya
dan jika ada hampir maka permudahkannya
dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu, kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.
Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga dan para sahabatnya serta kesejahteraan.
Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."




Sabda Nabi saw : Solat sunat Dhuha itu akan mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan) dan tidak ada yang akan memelihara sunat dhuha itu melainkan orang2 …

Terasa bodohnya ketika itu....

uwaaaa.....rasa nak teriak. Last week dpt interview kat VPT. Sehari sblm g intw, p cari dulu tempat tuh sbb esk tu takut sampai lewat. Berpusing gak mencari tempat tuh, sek. 7 bkt raja, s.alam...at last jumpa gak la, ok laa not bad . Nak jd cerita, masa dok pusing2 cari tmpt tu...break keta kancil x makan, hubby kata kena pam dulu baru boleh pastu dia kata, kita balik dulu lah tukar keta..bahaya dah la nak ujan time tu...memandangkan dah kat kawasan tu, nak balik pun alang2 ja..jalan pelan2 cari gak sampai jumpa. Dah jumpa tgk ok, then time nak balik keta bunyi pelik dah..huhuhu..sampai kat kayangan height keta terus berenti x leh jalan..hubby turun g tgk..nak tau apa dah jadi!!!..tayar depan sebelah penumpang nak tercabut!!!! skru tengah tu x da....huhuhuh..hubby call member dia minta tlg mai amik aku anak2 balik..member dia tu dok belakang umah kami ja.. skrg dah repair, terbang kat 5ratus huhuhuhu....sedey..sedey...
Dah..balik cerita knp aku jd bodoh ketika itu....so, hari intw tuh …

Jumpsac - Ring Sling

Image
Tgh ari td, sambil dok suap fatihah mkn nasik sambil nengok WHI, topic 'Fesyen Gendong'...tertarik jugak tgk mende alah tuu, hehehe..katanya sesuai utk baby yg x suka dok diam asyik nak berdokong ja (mcm umar) huhuhu.... Umar kalau lepas mandi ja dia mau tido lama ckit (1/2 jam la paling lama pun) n time tu jugak la aku mcm lipas kudung..start masak + sidai kain + mop sana cni..kdg2 aku nak mandi pun x dan kena tunggu hubby balik dulu...letih,tu baru 2 org...huhuhuh... hrapkan Fatihah plak suruh jaga adik dia huh..5 minit ja..pastu mula la dia merungut..bertuah sungguh!!!
Aaa...balik ke benda tuh..mcm menarik n mcm bes nak try 1, tp bab2 nak kena beli online nih yg boring ckit, benda x leh try dulu, aku ni dah la ketot ja..kalo bleh try dulu baru bes, ni kalau dah order kang try kat umah meleret ke bawah x ke haru..hahahaha..pastuh herga dia bleh tahan gak mahal :( aku dah la no income, keja pau hubby ja.. Sori yer hubby, chek nak gak 1 menatang tuh, nnt chek dah bergaji chek g…

adik-kakak

Image
X da keja...x tau nak buat apa ptg2 gi ni..teringat nak menempek gambar dua beradik nih..muahahha...

abis pantang 44 hari...

Hari ni 44 hari aku berpantang..kira ala2 merdeka la kononnya..walhal masa dlm pantang pun bknnya aku berdisiplin sgt mcm x pantang ja sat2 p klinik, sat2 p hospital last2 abih hari2 pantang cam tu ja huhuhuh....cuma bertungku ja x miss...mak rajin bakaq tungku kat aku katanya, kalau aku balik kl nnt xdan dah nak bertungku..mmg betoi pun..hahaha. Tima kasih mak..saaaayang mak!!!!..muaahh..muahhh...untuk mak mertuaku juga..seminggu aku berpantang kat sana..mak jaga aku dgn baek sekali (bodek),cuma bab makan aku kureng jaga...apa aku rasa nak aku hentam ja..walaupon mak marah2 sayang gitu... Mana leh tahan beb tgk buah2 pelam hasil kebun ayah aku masak ranum dok depan mata apa lg..curi la sejibik dua hehehe..buah tu pun time aku peknen xmau nak masak, bby keluaq baru dia pulun nak masak. Cuma yg berat2..mcm laksa (peberet tuu) aku terpaksa pantang gak..huhuhu

Letih semlm baru sampai umah..sedih gak tinggai mak ngan ayah ja kat kg..ishk...ishk...mak kata nnt dok teringat la kat umar ngan …

MTeST ke-2

TAHNIAH! Anda dipanggil utk menduduki Ujian Ke-2 MTest pd 27/3/2010. Info lanjut di www.moe.gov.my . Itu lah sms yg aku dpt dr MOE isnin lepas. Mujuq gak aku baca sms tu selalunya kalau tgk no yg antaq tu 5/6 angka aku terus ja delete, tp ri tu tergerak ati plak nak baca.. kalau x ada sms tu haram aku tatau kata aku dpt test, x sangka ada 2nd MTest plak..sbb utk test yg 13hb aku x dpt so ingat x dpt dah la...rupanya ada jugak 2nd panggilan...alhamdulillah..
Nasib minggu lepas aku x balik sg buloh lg...mak kata ada la hikmahnya tu, sbb aku pilih pusat test tu kat a.s. So pg td dgn konfidennya aku p la test kat IPG Darulaman...ramai gak yg dpt 2nd test kali nih..separuh dewan besaq tu ada la....nak kata nebes tu dak la..ni rasanya kali yg ke 7 aku sit exam nih..paten soklan lebih kurang sama ja tiap2 thn, tp kenapa la...aku x pas..x kena tang mana pun x tau. Soalan sume aku jawab rasa kompiden. INSAK aku jwb semua yg +ve walaupun kdg2 rasa terhipokrit sket...Kuantitatif, Verbal & B. …

Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW

Salam....
Sekadar memperingati sesama muslim, moga2 kita tak alpa & lalai..sempena maulidul rasul yg lalu..banyakkan berselawat ke atas nabi junjungan kita Nabi Muhammad SAW..


******************************************************
Tarikh : 9hb. Zulhijjah Tahun 10 Hijriah

Tempat : Lembah Uranah, Gunung Arafah.

Wahai manusia, dengarlah baik baik apa yang hendakku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini, dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.

Kembalikan harta yang diamanah kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. (kembalikan harta yang ada pada kita pada yang berhak… zakat… sedekah… menolong orang yang di dalam kesusahan, bayar hutang… etc)

Janganlah sakiti sesiapa pun, agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu, dan dia pasti membuat perhitungan di atas segala amal…

Second admitted with jaundice

Image
Harap2 lepas ni x kan admit lg kat spital pas nih pasal jaundis nih..sian kat baby ni dah kali kedua masuk war gara2 jaundis...1st masa hari ke-6 p check kat klinik kuning dia naik 260..terus DR soh p hsptl. dah try mcm2 cara org petua..mandi ngan air daun pandan+daun limau purut, letak aloe vera kat dahi..lg..minum air nyioq gading..minum air serbuk mutiara lah...x jalan gak...1st admit kat wad..aku tunggu la bg susu sampai kul 10 mlm pastu x larat, aku pun sakit pinggang duduk ja kat wad tuh...balik umah x leh tido teringat kat baby..mlm tu keja qiau ja...huhuhuh..esknya pg2 dah p jenguk DR kat leh balik dah tghari tuh..tp kuning dia turun ckit ja...
Hari ke-10 nurse mai timbang bby kat umah..dia cek kata kuning x keluaq lg..dia suh p cek kat klinik..apa lg..naik jugak 258..kena p hsptl lg..huhuhu...ayah la bawa aku ngan baby, hubby dah balik sg.buloh..aku bgtau hubby terus dia nak balik..hahaha..
Kali ni aku tunggu baby kat wad..x sampai hati lak..sbb aku dgr bila tgh mlm nurse keja …

Baby Umar Rafique

Image
Name : UMAR RAFIQUE
DOB : 14 FEB 2010
1st day after delivery..




ni dah..selamat balik umah...tido ja..

2nd Experience

Alhamdulillah...syukur pada Allah swt, kini aku dikurniakan seorang lg cahayamata..14hb Feb 2010,8.15 pg, aku selamat melahirkan baby ku. Awal seminggu dr tarikh yg dijangkakan..dan.... syukur alhamdulillah sgt2..sakit mmg x lama..mmg kali ni mudah sgt..crita ckit lah pengalaman kali ni....hehehe pukul 5 pg hari tersebut..aku dah start sakit 5 minit-5 minit...malam td tu ok ja boleh sembang2 gelak2 lg..x rasa sakit langsung, cuma kadang2 perut rasa cekang... Pukul 5 tu ayah dah bangun selalu ayah akan mengaji dulu sementara tunggu azan subuh..sambil dok tahan sakit tu, sambil dgr ayah dok mengaji...reda sikit rasa sakit...aku bangun bancuh susu kat tehah...masuk subuh sakit kian menjadi2...rasa mcm nak buang air besar..pergi tandas...buanglah apa2 yg patut..sudah tu....sakit lg kuat..gerak la hubby cakap aku dah sakit2 mcm sakit masa nak bersalin kat tehah dulu...hubby tanya nak p hospital ke Mahsuri kat Jitra?...aku kata p hospital ja dekat..kalau x teruk nnt diaorang suruh balik, l…

PD

Image
Walaupun cerita dah agak basi tp nak cerita gak sbb x dak benda nak type, pastu ptg nih mmg x buat keja apa dr aku dok main game aje, baik aku update blog..hehehe
Last week kitarang sefamili p makan angin kat port dickson..saja menghabiskan sisa2 cuti hubby aku. Dah start sekolah ni susah lah plak nak p makan angin pas tuh ngan aku yg nak 'meletup' x lama lg....
Kitarang biasalah bukan booking apa pun pakai redah ja..cari hotel murah2..memandangkan dah nak abis cuti sekolah lg pun krismas dah lepas..agaknya byk la hotel kosong n murah..hehehe. Cari punya cari akhirnya jumpa gak hotel kat pantai biru lepas teluk kemang ckit..boleh la tahan..mcm hotel baru, x tau la dia renovate yg terbengkalai atau dia buat building baru..tp nmpk mcm baru lah...masa nak check-in receptionist tu tanya keja gov ke swasta..kalau gov ada rate lain...mcm tu plak ka..heheh..mujuq laki aku keja gomen..so semlm dia charge RM140 ja lah..
Bilik dia besar gak tp kurang dia punya aksesori dlm bilik padan la …