Posts

Showing posts from May, 2009

Aku Bukan Untukmu

Image
Aku Bukan Untukmu..
Last week saja jln2 ngan hubby kat Jusco Perda..x plan nak beli apa2 pun saja nak menghabiskan masa bersama memandangkan fatihah pun x da..mak ton (baby sitter) bawa p pantai merdeka so apa lg..bukan senang aku nak jln berdua ngan hubby. Sampai Jusco x tau nak tala p mana..hubby tanya nak novel x? apa lg aku pun, dah org nak belikan..bak kata pepatah,mcm org mengantuk disorongkan bantal..hehehe...kitaorg pun masuk la Popular...aku pun belek2 la novel kat rak tuh..tiba2 ternmpk tajuk ni terus aku amik...baca sipnosis dia mcm bes ja...try ja lah..herga dia rm22.90..pastu x lupa jugak buku kaler untuk anak kesayangan aku hi..hi..hi
Ni ckit sipnosis dia;Takdir pertemuan antara Mujahiddin dan Sameera membuahkan cinta abadi. Namun belenggu sisa cinta Khidir terhadap Sameera masih tidak berkesudahan.....So, aku x dpt bg komen lg cerita ni secara keseluruhannya..nanti aku dah siap baca aku update lg

Istimewanya menjadi seorang wanita..

Allah S.W.T berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan
anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya
dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya
dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang
suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan hatin…

Regret?? No....

Sometimes we have to make a dicision in our life. What if I make a wrong decision?? No...I think this is the best decision that i have done, especially for my husband and my lovely daughter...I'm listen to my inner voice and i trust in myself, then I know that I can't make a wrong decision. My decision will always be right, even if at first it does not seem to be...huhuhu..So, last week 21/5 bersamaan hari Khamis mlm jumaat..aku bg resignation notice to my bos Mr. Saiful..I know this is the bad news to him and our team but I can't turn back my dicision..cheewaaahh..hahahah. Honestly..mmg sedih gila tp apa bleh buat..aku perlu berhijrah. Kdg2 kita perlu berhijrah untuk mendapatkan sst yg lebih bermakna..bukan maksud aku kerja di cni x bermakna, Celestica adalah lubuk rezeki aku selama 4 thn lebih dan ia amatlah bermakna pada aku..tp aku ingin mencari kemampuan diri aku..aku nak cr keistimewaan diri aku..aku harap dgn kehidupan baru dan persekitaran yg baru aku mampu mencari…

Terapi Pernafasan Utk Sakit Kepala & Keletihan

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas?Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bedanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ).Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh ..Jika anda merasa lelah , tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan .. Lakukan ulang-alik . Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas , lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin ..Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri , sehingga hatinya cepat menjadi dingin .. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan , sehingga cepat sekali marah .. Apakah anda pernah memperhatikan pada …

Terapi Penyembuhan Penyakit Melalui Solat

HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.


Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot

Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan. Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan. Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh,ý katanya.

Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh. Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.

Ng Siew Chok - Isyara…

Interview GSK - Akhir....

continue lg, sorry arr.. tersangkut2 cita den...Dalam berdebar2 menanti saat utk masuk ke dlm bilik intw tuh...urusetia pun panggil la no giliran kitarang dia nak makesure kami ada kat ctu..tiba2 group sblm kami tu pun kuar..sempat la aku jumpa sorang akak tuh..dia kata..x yah nk risau la..panel cuma tanya subjek apa yg nak ngajar dgn perkenalkan diri jer..laa...itu ja kaa..rasa selamat la ckit..ye lah..panel pun penat dah nak tanya byk2 bayangkan lah..kul 10.30mlm dah..kalau tanya mcm2 pun rasanya jwpn pun mcm2 dan pelik2..hahahaThen, bila tiba giliran aku utk masuk..dgn langkah kaki kanan aku masuk bilik tuh bersama 6 lg calon..yg td aku sempat juga berkenalan n sembang2 nagn depa...kira x la malu n segan sgt lah..masuk tu..ada 2 org panel lelaki sorang bersongkok dan sorang lg x. Aku berdiri jer belakang kerusi sbb org pesan kalau panel x kata duduk jgn duduk..heheh pastu panel panggil nama kitarg baru la duduk. Aku kena depan2 panel n ditenggah2 antara 7 org tuh..Lepas semua duduk…

Interview GSK - part 2

Continue the story..ehehhe..nak tau aku sempat ke idak jumpa panel2 yg agak mengerunkan tuh..meh aku nak story lg..maklum la dah lama aku x g sesi temuduga mana2 sejak aku masuk celestica. Betapa setianya aku ngan celestica..hihihi..
Okay..aku pun tunggu la terconggok ctu bersama calon2 lain..muka masing2 tok sah kata la..muka bosan, muka letih, muka happy ( ni yg dah siap interview kot)..aku cari2 gak sorang calon yg baru aku berkenalan td..nama dia Diana. Agak sejam setengah aku tunggu aku nmpk dia lalu p tanya abg yg dok panggil nombor calon tuh..aku pun jumpa la dia...dia kata kalau no start B200 p tunggu kat bilik dekat kantin tuh..laa...patut la aku rasa lama sgt nak sampai no. aku... So, km pun p la kat tempat yg dikatakan tuh...x start panggil lg pun no.B200 huh..time tu dah kul 4.30..hasben aku pun dah sampai dia dr sg.buloh..aku suh mai la sbb kesian kat fatihah mak dok jaga. dia sampai aku hantaq dia p kat opis sepupu aku. Pas tuh, aku p balik tempat intw tu..diarang(uruseti…

Interview GSK - part 1

Hari ni baru la aku berkesempatan nak citer kisah aku p intvw jwtn Guru Siswazah kontrak tuh..maklum la kat opis baru aku leh buat semua ni...memandangkan aku amik cuti direct start 13hb sampai la hari ni baru aku masuk opis..cuti sakan jgn jeles...hehehe
So, lepas keja 12hb tu pun aku blah awai..patutnya aku balik kul 11pm tp kul 10pm aku dah cabut..jeling jer leader aku..hahaha..peduli apa aku..janji keja aku da siap.cuma ada ckit lg aku pass kat colleague aku suh siapkan.. Beg semua aku dah siapkan so sampai umah cuma angkat beg ja lah..mujur my hubby x marah n dia pun dah amik Fatihah kat umah pengasuh..ringan ckit tugas aku.. Mak ayah aku dah tunggu kat umah abg yee..kena p amik diaorg kat sana dulu. Kiranya dr umah abg yee kitaorg bertolak kul 11.30pm. Dlm perjalanan tuh..Fatihah tido jer..x jaga2 aku ngan hubby jer berjaga..kdg2 aku pun tersengguk2..tp gagah jugak laa paksa mata aku celik sbb nak teman hubby drive, aku nak drive dia x bg, kesian kat hubby aku, drive dr KL semata…

07th May

Sekian lama membiarkan blog ini tanpa apa2 cerita menarik...actually, ada la yg menarik jugak dlm 2-3 bln ni tp x sempat nak update, semetelah lah kat opis dah x leh nak blogging...x tau la apa kes sampai IT pun sudah blok blog...satu2 website depa blok..
Sesekali rasa bosan jugak la sbb asyik tgk kheja saja..sesekali nak jugak tgk2 gambar..baca2 blog...merehatkan minda la katakan :)
X apa lah ada jugak kebaikannya kalau x semua x buat keja yg sepatutnya..nanti rezki x berkat plak.
Aku ni pun curi2 masa update entry nih...sbb dah pening tgk keja aku yg belambak rasa cam x menang tangan dah...kalau lah jari kaki aku boleh menggunakan keyboadr n mouse, nescaya aku telah menggunakannya ( menggambarkan betapa byknya keja aku)...he..he..he

Peringatan di bulan May ;
Bermulanya penambahan umur aku next week..Hari PekerjaHari Ibu..Mak chek sayang mak sgt2 muah..muah.. :)Hari Guru.. Terima kasih cikgu!!..kerana cikgu aku jd seperti sekarang (jd org)Hari Jururawat..1st utk besfren aku Nailah..nurse …