Posts

Showing posts from June, 2009

TAZKIRAH

Bila ALLAH Cepat Makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu, Bila DIA Lambat Makbulkan Doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu, Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesusatu Yang Lebih Baik Untukmu. Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun...Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya.

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan
Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu
kemuliaan di hari kiamat.
Sabda Nabi s.a.w .: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.
Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga
tertinggi (Firdaus).

* Puasa 2 hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa 3 hari pada bulan Rejab dijadikan parit
yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka
(panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa 4 hari pada bulan Rejab diafiatkan
daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar
dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
* Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab
kubur.

* Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar kubur
bercahaya muka.

* Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripada
tujuh pintu neraka.

* Puasa 8 hari pada bulan …

25 NASIHAT LUQMAN AL HAKIM

01 - Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.

02 - Orang - orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setalah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemuliaan dari ALLAH juga.

03 - Hai anakku; orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kepada ALLAH, maka dia tawaduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.

04 - Hai anakku; seandainya ibu bapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibu bapamu adalah bagaikan baja bagi tanam-tanaman.

05 - Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina …

Still Here & Waitting...

I'm still at Celestica CMY, today should be at home with my hubby and tehah yg byk akai la nih..huhuhu..but i'm still here, work..and work..and work.
Kalau ikutkan tender yg aku bg kat boss, kemarin 22hb adalah last day aku kat GSC..setelah diteliti dan dipertimbangkan beberapa faktor yg x dpt dielakkan (ye ke??) so, aku terpaksa la extend resignation aku hingga ke bulan Julai... Mungkin rezeki aku masih di sini sampai bulan depan..Hanya Allah yg mengetahui, aku sbgai hamba yg x berdaya hanya merancang.
Last week Jab. Xxxxx Negara call, katanya nnt nak call balik tp sampai hari ni x call pun..letih aku menunggu..huhuhu..Sabarlah mariam, kalau ada rezeki x kemana...

Father's Day

F.A.T.H.E.R.S.
"F" aithful.
"A" lways there.
"T" rustworthy.
"H" onoring.
"E" ver-loving.
"R" ighteous.
"S" upportive.

To all fathers in the world especially to my husband, my father and father in-law; Happy Father's Day!!

Renungan Berkeluarga

Bagi yang bujang sesuatu i'tibar
Bagi yang belum / bakal berkeluarga suatu pelajaran
Bagi yang berkeluarga perlu mengajar

Wahai SUAMI renungkanlah
Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia
Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah
Tidaklah setaqwa Aisyah
Tidaklah setabah Fatimah

Justeru,
Isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah..
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Isteri menjadi tanah, kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman, kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya
Isteri adalah murid, kamu mursyidnya
Isteri bagaikan anak kecil, kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu, kamu teguklah sepuasnya
Setika isteri menjadi racun, kamulah penawar bisanya
Seandai isteri tulang yang bengkok, berhatilah meluruskannya
Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita, perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan redho ALLAH s.w.t kerana
Memiliki isteri yang tak sehebat mana
Justeru Kamu akan tersentak dari…

Holiday 2...

Image
Continue kisah percutian aku n family..hehehe. Lepas kitaorg checkout dr Ranting terus p K.Terengganu mlm sblm tu aku ada sms EJ x-roomate aku masa kat uum tuh dia org KT, aku tanya hotel apa yg bes tepi pantai kat ganu. Dia kata Batu Burok Beach Resort dgn Primula Hotel..dlm kul 3pm kitarg sampai cari Primula hotel..p tanya alamakkk..full ler..mcm besa la kitrh bukan bookin g pun main redah jaa..padan la muka..cari2 call hotel mostly full, pastuh last call HOtel Grand Continental..mujur ada lg standard room..hehehe, dekat gak ngan pantai kiranya nmpk la laut china selatan dr ctu..hahaha

Ni ler bilik kami...bes kan??hi..hi


Apa lg..terus ja checkin..sampai bilik, rehat badan sat, solat..pastuh terus p cari swimming pool. Mmg target nak mandi pool pun dgn fatihah..sampai kat pool tu tgk alamak budak2 ja ramai..pastu ada la pak budak 2 org..segan plak aku nak mandi sama..aku pun control ayu ja lah dok tepi pool tuh..tgk fatihah ngan ayah dia mandi..huhuhu..dlm dok tgk anak aku mandi..tiba2…

Holiday.....

Image
Last weekend..aku g sg.buloh dgn anak aku naik bas kat kulim..mak ton antar kat stesen bas kulim.. Bas kul 11.30pm,Plusliner..bas Mara liner abis.. Aku pun beli last minit..pg jumaat tu baru hegeh2 p cari tiket..mujuq ada jugak herga budak2, kalau x dak mmg aku x p dah la..
Aku dok depan sekali belakang draber..senang ckit aku nak tgk signboard nak suh draber tu berenti kat hentian ulu bernam hubby tunggu aku kat ctu ja...sbb bas ni x p hentian duta dia p puduraya terus..hubby aku bknnya tau nak p puduraya..keh..keh..keh..
Sampai kat hentian ulu bernam tu kul 3.30am..atas bas td fatihah tido nyenyak sungguh..aku ja dok bersengkang mata belek singborad satu2 bkn apa tkt terlepas..sampai umah dah dekat kul 5am..alang2 tunggu suboh terus..lepas solat semua..apa lg pakat membongkang laa...kul 11am baru bangun huhuhu..kalau ada mertua jenuh malu den..
Kitaorg plan nak p Cherating..tp ada jemputan kenduri doa selamat jiran sebelah umah lepas zohor, alang2 dah kul 11 bangun so, tunggu ja lah p …