Posts

Showing posts from December, 2009

Kek Sandwich favourite mak

Image
Dah lama mak suruh aku buat kek nih...bukan apa..resepi hilang, dah byk kali kak nah(kak ipaq aku)bg, tp aku la cuai x simpan elok2..asyik bg hilang ja...resepi dia mudah ja sebenarnya..n..last2 mak yg mintak kat kak nah sementara aku dok kat kg lg..(mmg mak teringgin sgt2 la tuh)..hehehe
Ni lah dia kek sandwich..x sempat nak snap sebiji kek mmg laku sbb byk tentera wataniah kat umah masa tuh...dan snap sepotong ja tu pun sib baik aku teringat nak amik...hahah


ni dia resepi dia supaya x ilang lg...
Bahan2:
seketul butter
5 biji telur (A)
1 1/4 cawan gula halus
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sb golden syrup
1/2 cawan bancuhan susu tepung (bancuh suam2)
1 sk esen vanilla

jem strawberi utk sapuan di tengah...

Cara:
Pukul gula + butter sampai kembang, masukan telur sebiji demi sebiji..masukan tepung, kacau perlahan2.pastuh masukan golden syrup + air susu + esen vanilla...pastuh bakar lah buat dua kali bakar loyang mesti sama besar..kalau malas nak bakar 2 kali, nnt potong dua..
dah masak..sapu jem s…

anak vietnam ke nih?

Image
Last week cik ton p vietnam..so dia belikan baju vietnam utk fatihah..tgk la nih anak aku...


Hari yang malang....

Selasa baru ni..pg2 kul 8 aku ada appointment kat klinik langgaq (klinik kesihatan kat kg aku) utk check gula dlm darah...so tgh dok siap tuh, ayah tanya aku nak ayah antaq ka nak p sendiri...aku kata nak p sendiri..sbb dekat ja ngan umah aku . Hubby x dak p kursus kat ipoh 4 hari..dah lama aku x drive keta ayah.. Sampai la kat simpang kedai makan nak keluar ke jalan besaq..jln tu pg2 mmg sibuk gila...dgn lori, bas..moto keta berderu deram...so aku pun tgk kiri kanan..depan simpang tu ada 1 lori tanah..dan tepi jalan plak ada van kilang...aku agak2 macam keta ayah bleh lepas antara lori ngan van kilang tu....aku pun ngan yakin dan beraninya menyelit tengah2...huhuhuhuh...nasib malang upanya x lepas....tah takut sama aku jalan jugak dgr bunyi tersangkut dah kat belakang n bau hangit...agak mcm dah lepas..aku berenti tepi jalan..turun tgk makkk..aaii....abih keta ayah aku..kiri kanan kemek huhuhuhuhuhuhu.......ketaq tok sah habaq la...sudah lah handset x bawa..org kat kedai mkn tuh semu…

Its a Boy

Awal bulan td, sbb excited nak tau bby girl or boy aku hubby ngan tehah g klinik mahsuri kat jitra nak scan...Alhamdulillah doc kata bby boy. Actually x kesah pun boy or girl yg penting bby sihat n selamat...tp kalau dah mmg boy syukurlah ada sepasang..hehehe
Aku la nih mmg montel....makan tdo ja keja..berat badan skrg dah 47kg..7 bln pregnant 7 kilo naik..bby sekilo lebih ja masa scan ri tu..dasyat kan?!..hahaha..yg penting aku n bby sihat n selamat.
Budak2 kecik tau kot bby apa yg sedang ibu2 pregnantkan, sbb dulu sblm aku scan,bila tanya fatihah bby dlm perut umi nama apa?...terus dia jawab shahadun..huhuhu..mana dia dgr n amik nama tu pun aku x tau..x penah aku @ hubby sebut pun nama tuh...harap2 la keluar nnt kalau x letak nama shahadun..bby tu x la meragam..muehehehe

3 Year Old Birthday...Nur Fatihah

Image
Dah lama x update n3 dlm blog aku nih, bkn apa.. line kat kg plak x berapa nak bagus...
Semalam birthday Fatihah....mula ingat nak buat kek la...pastuh pk2 beli lah cepat ckit sbb askar2 kat umah byk, sian plak nak suh depa tunggu kek masak....so p beli ja senang kat pasaraya peladang tuh..hasilnya ni la kek birthday dia tahun nih..
Fatihah dah 3 tahun...kejap ja masa berlalu. Harap2 dia membesar dengan baik, berakhlak mulia dan menjadi anak yg solehah..amin.....