Posts

Showing posts from July, 2009

Jadi ka tak jadi??

Adooii...penin aku memikior perkara nih...sampai x leh tido sampai termuntah2 aku dibuatnya...apa keputusan aku? nak terus kerja di celestica atau nak berenti ujung bulan ni??..tolonggggg...aku x leh buat keputusan!!! Ini semua bos punya pasai..mula aku dah nekad dah nak berenti abih bulan ni..pastuh poyo la p canang kat semua org aku last this month..abih lepas bos ckp ckit semlm ngan aku..aku pun jd kena pkiaq 2-3 kali balik..huhuhuhu..situasi ni yg aku paling x suka..walaupun alasan yg aku bg agak munasabah bg aku..bos mmg pandai cakap..mmg yg dia cakap tu 100% betoi pun..kalau aku kerja aku bleh tambah ekonomi family..tp masalahnya pd aku skrang duit tu jatuh nombot 2@3, 1st sekali aku mmg x da mood nak keja, aku letih, aku x larat..semuanya aku dah kabokan ke bos sampai la rahasia yg satu itu..poyo ja rasa, mcm aku sorang mengalaminya, bkn apa aku cuma nak gambarkan betapa segannya aku bila aku kerap cuti dan mc dan betapa letihnya aku dlm waktu2 begini, nnt reputasi aku x baik t…

Peristiwa mengenai Israk & Mikraj

Peristiwa mengenai Israk & Mikraj – untuk renungan bersama

Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S. A.. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman.. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa) :

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berken…

Interview lagi.....

Setelah lama menunggu, ingatkan dah x dak harapan rupanya last week depa call panggil intw..mulanya aku termiss 2 call pg tuh, mula la gelabah cicak..time aku x bw henpon la ada org nak call..time dok usung sana cni henpon tu x dak sapa pun nak call...menyampah betoi..huhuhu..sib baik ptg depa call balik..yg call tu en. rahman, pendek cita..dia arrange date hai isnin utk intw aku..aku boleh ja mmg dok tunggu pun. Ya..ya kata ok..tp aku lgsg x prepare apa pun..huhuhu..
Hari yg di tunggu telah tiba..isnin dgn confidentnya aku p drive sendiri p arkib...takut jugak kot2 sesat maklum la dah lama aku x drive sorang kot kolompo nih..mujuq la mlm sampai tu pulun cari jln dulu walaupun mlm tu sesat ckit..Alhamdulillah siang tu Allah permudahkan perjalanan aku..walaupun janji intw kul 11 tp kul 10.30 aku dah sampai sbb aku x sesat lgsg terus ja jumpa...sampai kat sana aku call la en.rahman tuh..dia kata masuk tanya guard dia ada di Mezzanein stor. Mulanya nebes gak la..lepas bg salam, dia suh du…