Interview lagi.....

Setelah lama menunggu, ingatkan dah x dak harapan rupanya last week depa call panggil intw..mulanya aku termiss 2 call pg tuh, mula la gelabah cicak..time aku x bw henpon la ada org nak call..time dok usung sana cni henpon tu x dak sapa pun nak call...menyampah betoi..huhuhu..sib baik ptg depa call balik..yg call tu en. rahman, pendek cita..dia arrange date hai isnin utk intw aku..aku boleh ja mmg dok tunggu pun. Ya..ya kata ok..tp aku lgsg x prepare apa pun..huhuhu..
Hari yg di tunggu telah tiba..isnin dgn confidentnya aku p drive sendiri p arkib...takut jugak kot2 sesat maklum la dah lama aku x drive sorang kot kolompo nih..mujuq la mlm sampai tu pulun cari jln dulu walaupun mlm tu sesat ckit..Alhamdulillah siang tu Allah permudahkan perjalanan aku..walaupun janji intw kul 11 tp kul 10.30 aku dah sampai sbb aku x sesat lgsg terus ja jumpa...sampai kat sana aku call la en.rahman tuh..dia kata masuk tanya guard dia ada di Mezzanein stor. Mulanya nebes gak la..lepas bg salam, dia suh duduk. Lega sorang dia ja yg nak intebiu aku. Aku tgk la dia dok belek2 resume aku..pastu aku tgk dia hightligh subjek BM.BI n Sejarah aku masa SPM. Walaupun masa SPM tu aku mmg x minat sejarah tp alhamdulillah boleh gak la scor..muehehe...
Mula dia start crita pasai jwtn tu. Aku pun x tau lgsg jwtn apa yg ditawarkan..rupanya PKS (Pegawai Khidmat Singkat)..masa cousin aku bgtau kata jwtn tetap..tp x kisah lah apa pun..janji ada kerja ada gaji..hahaha.. Dia kata gaji kira jam..keja 5 jam sehari, 1 jam rm21 berapa kupang tah...pastu lam kepala aku pun dok congak2..sehari lam seratus gak la..ok la tuh keja 5 jam ja,9pg-2ptg then,leh balik umah..muahahahaha...
Pastuh, dia suh aku cerita latar belakang aku, aku pun crita bla..bla..pastu sampai tang praktikum kat muzium tu mula la rasa keadaan yg x selesa bg aku..huhuhu
Aku pun ingat2 lupa apa aku buat masa kat muzium tuh..byk main dr buat keja. Yg aku ingat aku ada buat buku scrap. Sekali dia tanya tentang tajuk apa? aduhhhh...yg haku hingat aku cuma gunting2 artikel berkaitan sejarah negeri kedah ja lam paper..pastu dia tanya lg artikel2 tu semua dlm tempoh thn berapa pastu siapa dia punya pengarang, tajuk...abissslah....aku mmg x ingat la semua tu, 6 thn yg lalu mana nak ingat!!..asal nmpk cam sejarah..gunting & lekat ja...huhuhuhu.. Habis bab tuh..dia tanya pasal arkib plak..apa yg aku paham ttg arkib..pastu arkib ni bwh kementerian mana, menteri apa?..yg tu aku leh jwb dgn confident nya, cuma kantoi kat bila dia tanya thn berapa arkib negara ditubuhkan n negeri mana yg x da cawangan arkib..kat thn tu aku kantoi, aku mmg x tau aku hentam ja thn 90-an..tp rupanya sejak merdeka dah ada..huhuhu..pastuh negeri yg x da cwgn yg aku tahu perlis (confirm), sabah serawak aku hentam..rupanya jwpn betul, perlis, pahang & N9..soalan seterusnya, dia tanya seingat aku, rancangan apa di tv memapaskan kisah sejarah..dgn pastas aku jwn Hari Ini Dlm Sejarah di tv 1..hehehe..pastu dlm siaran tu program apa yg ada..alamak aku mana tau..tgk sekali sekala ja..pastu aku hentam lg..aku kata program tokoh..pastu dia tanya balik ada ka segmen tokoh? aku senyum2 kambing..kata x pasti..hahahah..soalan last but not least, apa cadangan aku utk memastikan generasi muda menghargai sejarah, mcm tajuk karangan plak aku rasa..hihihi..Akhir dia tanya kn berminat nak keja ngan arkib. Dlm hati yg ikhlas..aku x la minat sgt, tp aku kata..kalau diberi peluang sy nak cubalah kerjaya baru dgn persekitaran yg baru..sambil senyum2 jwpn standard..ha.ha.ha..
Setelah selesai semua soalan, dia kata dia x dpt bg jwpn sekarang sbb ada beberapa calon lg yg ada utk ditemuduga..so kalau ada rezeki dia akan hubungi aku dlm masa terdekat kalau senyap tu tanda x dpt lah..then, aku pun ucap terima kasih..& beredar dr ctu...selamat!!

Comments

Popular posts from this blog

Assalamualaikum

Interview GSK - Akhir....

Interview GSK - part 1