Posts

Showing posts from March, 2010

abis pantang 44 hari...

Hari ni 44 hari aku berpantang..kira ala2 merdeka la kononnya..walhal masa dlm pantang pun bknnya aku berdisiplin sgt mcm x pantang ja sat2 p klinik, sat2 p hospital last2 abih hari2 pantang cam tu ja huhuhuh....cuma bertungku ja x miss...mak rajin bakaq tungku kat aku katanya, kalau aku balik kl nnt xdan dah nak bertungku..mmg betoi pun..hahaha. Tima kasih mak..saaaayang mak!!!!..muaahh..muahhh...untuk mak mertuaku juga..seminggu aku berpantang kat sana..mak jaga aku dgn baek sekali (bodek),cuma bab makan aku kureng jaga...apa aku rasa nak aku hentam ja..walaupon mak marah2 sayang gitu... Mana leh tahan beb tgk buah2 pelam hasil kebun ayah aku masak ranum dok depan mata apa lg..curi la sejibik dua hehehe..buah tu pun time aku peknen xmau nak masak, bby keluaq baru dia pulun nak masak. Cuma yg berat2..mcm laksa (peberet tuu) aku terpaksa pantang gak..huhuhu

Letih semlm baru sampai umah..sedih gak tinggai mak ngan ayah ja kat kg..ishk...ishk...mak kata nnt dok teringat la kat umar ngan …

MTeST ke-2

TAHNIAH! Anda dipanggil utk menduduki Ujian Ke-2 MTest pd 27/3/2010. Info lanjut di www.moe.gov.my . Itu lah sms yg aku dpt dr MOE isnin lepas. Mujuq gak aku baca sms tu selalunya kalau tgk no yg antaq tu 5/6 angka aku terus ja delete, tp ri tu tergerak ati plak nak baca.. kalau x ada sms tu haram aku tatau kata aku dpt test, x sangka ada 2nd MTest plak..sbb utk test yg 13hb aku x dpt so ingat x dpt dah la...rupanya ada jugak 2nd panggilan...alhamdulillah..
Nasib minggu lepas aku x balik sg buloh lg...mak kata ada la hikmahnya tu, sbb aku pilih pusat test tu kat a.s. So pg td dgn konfidennya aku p la test kat IPG Darulaman...ramai gak yg dpt 2nd test kali nih..separuh dewan besaq tu ada la....nak kata nebes tu dak la..ni rasanya kali yg ke 7 aku sit exam nih..paten soklan lebih kurang sama ja tiap2 thn, tp kenapa la...aku x pas..x kena tang mana pun x tau. Soalan sume aku jawab rasa kompiden. INSAK aku jwb semua yg +ve walaupun kdg2 rasa terhipokrit sket...Kuantitatif, Verbal & B. …

Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW

Salam....
Sekadar memperingati sesama muslim, moga2 kita tak alpa & lalai..sempena maulidul rasul yg lalu..banyakkan berselawat ke atas nabi junjungan kita Nabi Muhammad SAW..


******************************************************
Tarikh : 9hb. Zulhijjah Tahun 10 Hijriah

Tempat : Lembah Uranah, Gunung Arafah.

Wahai manusia, dengarlah baik baik apa yang hendakku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini, dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.

Kembalikan harta yang diamanah kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. (kembalikan harta yang ada pada kita pada yang berhak… zakat… sedekah… menolong orang yang di dalam kesusahan, bayar hutang… etc)

Janganlah sakiti sesiapa pun, agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu, dan dia pasti membuat perhitungan di atas segala amal…